Η μεγάλη εικόνα των παζλ: Πόσο εύκολο είναι τελικά;

 

Μία ξεχωριστή κατηγορία διασκέδασης με επιτραπέζια παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους, αποτελούν τα αγαπημένα σε όλους puzzle (παζλ). Μικρά κομμάτια συνήθως κατασκευασμένα από χαρτί, πρέπει να τοποθετηθούν  στη σωστή θέση για να δημιουργήσουν μια εικόνα ή ένα σχήμα. Ακούγεται εύκολο; Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι καθόλου να συνθέσεις ένα παζλ, καθώς απαιτείται υπομονή, συγκέντρωση και μνήμη για να σχηματίσετε μία εικόνα ή ένα σχέδιο. Ας δούμε όμως αναλυτικά, πόσα είδη παζλ υπάρχουν και ποια είναι τα εργαλεία που κάθε “λύτης” πρέπει να διαθέτει!

 

Τι είναι τα παζλ και πόσα είδη υπάρχουν;

 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια παζλ μπορεί να περιλαμβάνουν διαφορετικά σχέδια, χρώματα και σχήματα. Επιπλέον, έχουν και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, με ορισμένα να χαρακτηρίζονται κατάλληλα “για δυνατούς λύτες”. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τα παζλ είναι δημοφιλή σε όλο τον κόσμο και παίζονται τόσο από παιδιά όσο και από ενήλικες. Μπορούν να έχουν διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους, αλλά και να περιλαμβάνουν από λίγα κομμάτια μέχρι εκατοντάδες. 

Υπάρχουν πολλά είδη παζλ με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ένα από τα πιο γνωστά είδη παζλ είναι τα παζλ με εικόνες, τα οποία αποτελούνται από ένα συγκεκριμένο αριθμό κομματιών που πρέπει να τοποθετηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματιστεί μια εικόνα. Ωστόσο, εξίσου δημοφιλής είναι η κατηγορία των παζλ με λέξεις, αλλά και των παζλ με αριθμούς, όπου ο στόχος είναι να σχηματιστούν λέξεις και αριθμητικές ακολουθίες αντίστοιχα. 

Τα παζλ μπορούν να παιχτούν από ένα άτομο ή μια ομάδα ατόμων και απαιτούν σκέψη, λογική και υπομονή για να λυθούν. Ασφαλώς, μπορούν να διαφέρουν ως προς τα μεγέθη, τον αριθμό κομματιών και τα επίπεδα δυσκολίας, αλλά και να συνιστούν απλά παιχνίδια για παιδιά μέχρι πιο προηγμένα παιχνίδια για ενήλικες. 

Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα παιδικά puzzles αν και λανθασμένα πολλοί πιστεύουν ότι αποτελούνται από λίγα κομμάτια, προκειμένου να μπορεί να τα συνθέσει το παιδί, στην πραγματικότητα διαφέρουν μόνο ως προς το σχεδιασμό τους. Μπορείτε να βρείτε παζλ με 500, 1.000, αλλά ακόμα και 10.000 κομμάτια. Η εικόνα όμως του παζλ θα αποτελείται από φιγούρες με απλά σχέδια και φωτεινά χρώματα, από δημοφιλή παιδικά θέματα, όπως ζώα, κόμικς ή κινούμενα σχέδια, ενώ η δομή τους θα είναι απλούστερη, σχεδιασμένη ώστε να  είναι πιο εύκολα και κατανοητή από τα παιδιά. Επιπλέον, σε πολλά παιδικά παζλ τα κομμάτια είναι μεγαλύτερα, πιο χοντρά και πιο εύκολα στη λαβή τους.

 

Τι χρειάζεστε για να δημιουργήσετε ένα παζλ;

 

Ξεκινώντας τη δημιουργία ενός παζλ, θα διαπιστώσετε ότι τα ειδικά κουτιά Puzzle Sorter (Κουτιά Ταξινόμησης) είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την οργάνωση των κομματιών ενός παζλ που αποτελείται από διαφορετικά χρώματα, σχήματα ή κατηγορίες. Σας προτείνουμε προτού ξεκινήσετε να συνθέσετε το παζλ, να ταξινομήσετε όλα τα κομμάτια του, ξεκινώντας από τα πιο εύκολα και καταλήγοντας στα πιο δύσκολα. 

Από τη λίστα κάθε δυνατού λύτη παζλ, δε θα μπορούσε να λείπει η βάση στήριξης. Η βάση στήριξης συνιστά μία αντιολισθητική επιφάνεια, η ειδική επίπεδη επιφάνεια στην οποία μπορείτε να τοποθετήσετε ένα παζλ για να το συναρμολογήσετε πάνω της, αλλά και να μπορέσετε να το αποθηκεύσετε χωρίς να χαλάσει. Ανάλογα με το μέγεθος του puzzle, μπορείτε να προμηθευτεί βάση στήριξης για 500 - 2.000 κομμάτια ή 1.000 κομμάτια ή ακόμη και βάση αποθήκευσης σε ρολό, ιδανική για puzzles 1000 - 3000 τεμαχίων.

Τέλος, ένα ακόμη απαραίτητο εργαλείο για τη σύνθεση ενός παζλ, είναι η Ravensburger Puzzle Conserver (Στερεωτική Κόλλα για Παζλ),  που σχεδιάστηκε ειδικά για να συγκολλά τα παζλ και να τα κρατάει μόνιμα σε αυτή θέση. Με τη βοήθεια της θα μπορέσετε να στερεώσετε να προστατέψετε το παζλ σας, διασφαλίζοντας ότι τα κομμάτια θα παραμείνουν στη θέση τους. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι ν’ απλώσετε το υγρό κατευθείαν από τη φιάλη με το σφουγγαράκι στην επάνω καλή όψη του έτοιμου παζλ και το παζλ θα έχει στεγνώσει σε μόλις μία ώρα. 

 

Στο efantasy.gr θα βρείτε εκατοντάδες σχέδια παζλ για μικρούς & μεγάλους!

 

Ανακάλυψε εδώ τα Παζλ