Τα comics αποτελούν ένα είδος εικονογραφημένου λόγου, που συνδυάζει την εικονογράφηση με την αφήγηση, δημιουργώντας μία από τις δημοφιλείς μορφές ψυχαγωγίας. Όπως είναι γνωστό, η Marvel Comics αποτελεί μία είναι μια από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρίες κόμικς στον κόσμο, διαθέτοντας μια μεγάλη γκάμα από χαρακτήρες υπερηρώων, έχοντας επηρεάσει την κουλτούρα των κόμικς και της ψυχαγωγίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα, η Marvel έχει δημιουργήσει εκατοντάδες χαρακτήρες, όπως υπερήρωες, κακοποιούς, επιστήμονες και πολλούς άλλους. Ας δούμε όμως ποιοί είναι οι πρώτοι ήρωες που την καθιέρωσαν στην παγκόσμια αγορά των κόμικς!

Η ίδρυση της Marvel Comics

 

Η Marvel Comics ιδρύθηκε το 1939 από τον Martin Goodman και μέχρι και σήμερα, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες comics. Η Timely Publications όπως ήταν  η αρχική ονομασία της εταιρείας, εξέδιδε κόμικς περιπέτειας και επιστημονικής φαντασίας, με το πρώτο της περιοδικό να είναι το "Marvel Comics #1", που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1939. Δημιούργησε πολλούς από τους πρώτους υπερήρωες της Marvel και το 1951 μετονομάστηκε σε Atlas Comics, δημοσιεύοντας πολλά διαφορετικά είδη κόμικς, όπως αστυνομικά και τρόμου. 

Ωστόσο, τα κόμικς υπερηρωων της Marvel συνέχισαν να εκδίδονται και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και το 1961 χρησιμοποιείται για πρώτη φορά το brand Marvel Comics, εστιάζοντας πλέον στην έκδοση κυρίως κόμικς με ιστορίες υπερηρώων. Έτσι, η Marvel Comics έγινε γνωστή για τη δημιουργία ορισμένων από τους πιο αγαπημένους ήρωες κόμικς, όπως ο Spider-Man, ο Iron Man, ο Hulk, ο Thor, ο Daredevil, ο Doctor Strange, ο Black Panther και ο Captain America. Από το 2009 μέχρι και σήμερα, βρίσκεται στην ιδιοκτησία της The Walt Disney Company. 


Οι πρώτοι ήρωες της Marvel

 

Ο πρώτος υπερήρωας που δημιουργήθηκε το 1939 από την Marvel Comics ήταν ο Human Torch, από τον Carl Burgos για την προκάτοχο εταιρεία, Timely Comics. Στην ιστορία του  Human Torch ένας επιστήμονας δημιουργεί ένα ρομπότ, το οποίο είχε την ικανότητα να περιβάλλεται με φωτιά και να ελέγχει τις φλόγες, αλλά δεν μπορεί να το ελέγξει. Το ρομπότ αρχίζει να καίει ό,τι βρίσκεται στο δρόμο του, αλλά τελικά ελέγχεται από έναν έφηβο αγόρι που μπαίνει μέσα στο ρομπότ και του δίνει μια ανθρώπινη φωνή. Παρά το γεγονός ότι ο Human Torch στις πρώτες του εμφανίσεις, παρουσιάστηκε ως τέρας επιστημονικής φαντασίας, πολύ σύντομα έγινε ένας ήρωας και υιοθέτησε μία μυστική ταυτότητα ως αστυνομικός στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης.

 

Marvel Comics #1 (Οκτ. 1939), το πρώτο κόμικ της Marvel Timely Comics

 

Ο Human Torch έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς χαρακτήρες της Marvel Comics και εμφανίστηκε σε πολλές ιστορίες μαζί με δύο ακόμη από τους χαρακτηριστικούς ήρωες της Timely Comics όπως ο Captain America και ο Namor, γνωστός και ως Sub-Mariner.

Ο Captain America είναι ένας από τους πιο διάσημους υπερήρωες της Marvel Comics και ένας από τους πρώτους χαρακτήρες που βοήθησαν τη Marvel να σταθεί στην αγορά των comics. Δημιουργήθηκε από τους Joe Simon και Jack Kirby και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Captain America Comics #1 τον Μάρτιο του 1941. Ο Captain America είναι ένας υπερήρωας που δημιουργήθηκε για να αντιπροσωπεύει τις αξίες των Η.Π.Α. κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γι’ αυτό το λόγο και η στολή του έχει τα χρώματα της αμερικανικής σημαίας. 

Ο χαρακτήρας του Captain America είναι το alter ego του Steve Rogers, ενός αδύναμου νεαρού άνδρα, που θέλει να συμμετάσχει στον πόλεμο, αλλά δεν μπορεί να ενταχθεί στο στρατό λόγω των φυσικών του προβλημάτων. Στη συνέχεια, υποβάλλεται σε μια ειδική διαδικασία που τον μετατρέπει σ’ έναν υπεράνθρωπο, μεγενθύνοντας τις φυσικές του ικανότητες, κάτι που κάνει να γίνει ο Captain America. Στον εξοπλισμό του διαθέτει μία ασπίδα από vibranium, που είναι ανθεκτική και τον προστατεύει από τους εχθρούς. Με την πάροδο του χρόνου, ο Captain America συνεργάζεται με πολλούς άλλους  ακόμη υπερήρωες της Marvel Comics, όπως ο Iron Man, ο Thor και ο Hulk. 

Τέλος, ο χαρακτήρας του Namor δημιουργήθηκε από τους Bill Everett και Martin Goodman και εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1939 έως Sub-Mariner, στο "Motion Picture Funnies Weekly #1”, πριν επανεμφανιστεί στο πρώτο τεύχος του "Marvel Comics" τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο Namor είναι είναι ο μεταλλαγμένος γιος ενός καπετάνιου και μιας πριγκίπισσας του μυθικού βασιλείου της Ατλαντίδας. Είναι μισός άνθρωπος και μισός ψάρι, με δυνάμεις και ικανότητες που τον καθιστούν ικανό να ζει και να πολεμά στον υποθαλάσσιο κόσμο του, όπως υποβρύχια ταχύτητα, ανθεκτικότητα, δύναμη, καθώς και την ικανότητα να πετάει. Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να εκπέμπει ηλεκτρικές αποφορτίσεις από το σώμα του. 

Η δημοφιλία του χαρακτήρα στα κόμικς της Marvel αυξήθηκε σταδιακά, και στα τέλη της δεκαετίας του '60 ο Namor έγινε ένας από τους αγαπημένους ήρωες της Marvel. Με τα χρόνια, υπάρχει μία έντονη διχογνωμία εάν τελικά συνιστά έναν αντιήρωα ή έναν εχθρικό εισβολέα που αναζητά εκδίκηση για τα αδικήματα που διέπραξαν κάποιοι εναντίον του βασιλείου του. Ωστόσο, ο Namor είναι επίσης γνωστός για την ιστορία του με τους υπόλοιπους υπερήρωες της Marvel, ειδικά με τους Fantastic Four, τους Avengers και τον Doctor Strange. 


Στο efantasy.gr θα βρείτε περισσότερα από 4.000 Marvel Comics
για ν’ απολαύσετε το φανταστικό κόσμο του αγαπημένου σας υπερήρωα!

 

Ανακάλυψε τα Marvel Comics