Γιατί παίζουμε επιτραπέζια παιχνίδια;

 

Κανόνες, στόχοι, νικητές και ηττημένοι, είναι μόνο μερικές από τις λέξεις που σκέφτεται κάποιος όταν ακούει τις λέξεις “επιτραπέζιο παιχνίδι”. Παιχνίδια που παίζονται από δύο ή περισσότερους παίκτες, συνήθως σ’ ένα τραπέζι ή σε μια επιφάνεια που παρέχει τον χώρο για να τοποθετήσετε το επιτραπέζιο. Παιχνίδια απλά, με λίγους κανόνες και γρήγορη διάρκεια, αλλά και πιο σύνθετα, με πολλαπλά επίπεδα στρατηγικής και μεγάλη διάρκεια. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν να προσφέρουν ατελείωτες ώρες διασκέδασης!

Πόσα είδη επιτραπέζιων παιχνιδιών υπάρχουν;

 

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά επιτραπέζια παιχνίδια και ασφαλώς, κάθε παιχνίδι έχει τους δικούς του κανόνες και μπορεί να απαιτεί διαφορετικό επίπεδο στρατηγικής. Συνήθως τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορεί να περιλαμβάνουν κάρτες, ζάρια, πιόνια, πινέλα, πούλιες, πλακίδια και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την κίνηση ή την αλληλεπίδραση μεταξύ των παικτών. 

Τα επιτραπέζια παιχνίδια έχουν διαφορετικούς βαθμούς πολυπλοκότητας και μπορεί να είναι από παιχνίδια τύχης μέχρι και παιχνίδια στρατηγικής στοχευμένα σε διάφορους τομείς όπως η διαχείριση πόρων, η κατασκευή ενός κόσμου, η ανταγωνιστική συνεργασία και η κατάκτηση εδαφών. 

Αν και πολλά επιτραπέζια παιχνίδια είναι κλασικά, όπως το Taboo ή η Monopoly και παίζονται στις παρέες εδώ και δεκαετίες, δημιουργούνται συνεχώς πολλά και νέα παιχνίδια, που τραβούν το ενδιαφέρον των παικτών σε όλο τον κόσμο. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το παιχνίδι ρόλων Dungeons & Dragons, το οποίο από το 1974 μέχρι και σήμερα αναγνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία, επιτρέποντας σε κάθε παίκτη να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα μέσα σ’ σκηνικό φαντασίας και περιπέτειας. 

Αξίζει να σημειώσουμε όμως, ότι αν και τα επιτραπέζια παιχνίδια αποτέλεσαν μία παραδοσιακή μορφή ψυχαγωγίας, έλαβαν μία ακόμη διάσταση, εκείνη της διδασκαλίας της ηθικής. Γνωρίζατε ότι το παιχνίδι που δημιουργήθηκε για να διδάξει την ηθική πριν από 2.000 χρόνια στην Ινδία, ήταν το αγαπημένο σε όλους μας Snakes and Ladders (Φίδια και Σκάλες), γνωστό και ως φιδάκι; 

Πού μπορούν να βοηθήσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια; 

 

Μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά των επιτραπέζιων παιχνιδιών, είναι ότι ενισχύουν πολλούς τομείς της ζωής και της ατομικής ανάπτυξης. Για παράδειγμα, συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, καθώς προάγουν την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ των παικτών. Ενισχύουν την ικανότητα μας να ακούμε, να εκφράζουμε τις απόψεις μας, αλλά και να διαπραγματευόμαστε με άλλους ανθρώπους. 

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια στρατηγικής, υποστηρίζεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη της σκέψης καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, των επιχειρημάτων και της λογικής σκέψης. 

Μία ιδιαίτερη κατηγορία επιτραπέζιων παιχνιδιών, είναι τα παιχνίδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Πολλά από τα επιτραπέζια παιχνίδια που σχεδιάστηκαν κυρίως για παιδιά, έχουν σκοπό να ενισχύσουν την εκμάθηση, χρησιμοποιώντας γράμματα και αριθμούς. 

Συνήθως, αυτά τα παιχνίδια απαιτούν συγκέντρωση της προσοχής, μνήμη, αλλά και την ανάλυση και τη σύνθεση πληροφοριών. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων παιχνιδιών για παιδιά αποτελούν οι Κάστορες & Ποντίκια, η Πονηρή Αλεπού και το Munchkin.

 

Στο efantasy.gr θα βρείτε περισσότερα από 3.500 επιτραπέζια παιχνίδια

για μικρούς και μεγάλους, που αγαπούν την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση!

 

Ανακάλυψε όλα τα Επιτραπέζια Παιχνίδια