Lego: Τα τουβλάκια που αγαπήθηκαν από γενιά σε γενιά

Τα τουβλάκια Lego αγαπήθηκαν από μικρούς και μεγάλους σε όλο τον κόσμο, γράφοντας μία ιστορία 90 και πλέον χρόνων στον κόσμο των παιχνιδιών.  Ο κυριότερος λόγος που έγιναν δημοφιλή ήταν η ευκολία με την οποία μπορούν να συναρμολογηθουν και να αποσυναρμολογηθούν. Οι χρήστες των Lego κάθε ηλικίας, έχουν την ευκαιρία ν’ αναπτύξουν τη δημιουργικότητα τους, φτιάχνοντας κάθε φορά αμέτρητες και διαφορετικές κατασκευές σχεδίασης. Τι είναι όμως τα Lego και ποια είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από τη διάσημη μάρκα παιχνιδιών κατασκευής; 

Η ιστορία των παιχνιδιών Lego

 

Τα Lego είναι ένα σύστημα κατασκευών που δημιουργήθηκε από τον δανό εφευρέτη Ole Kirk Christiansen το 1932. Ο Christiansen ξεκίνησε να κατασκευάζει παιχνίδια από ξύλο στο Bilund της Δανίας και τα πρώτα “τουβλάκια” παρουσιάστηκαν το 1949 με το όνομα “Automatic Binding Bricks”. Η σημερινή ονομασία "Lego" δόθηκε με την ανακοίνωση του πρώτου επίσημου συστήματος κατασκευής της εταιρείας το 1953 και πήρε το όνομα της από τη δανική φράση "leg godt", που σημαίνει "παίξε καλά". Από τότε μέχρι και σήμερα, η Lego έχει εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία κατασκευής παιχνιδιών με παρουσία σε πάνω από 140 χώρες. 

Τα τουβλάκια Lego αρχικά κατασκευάζονταν από ξύλο. Το 1958 η εταιρεία ξεκίνησε να παράγει τουβλάκια από πλαστικό, το οποίο ήταν πιο ανθεκτικό και εύκολο στη χρήση. Τα κομμάτια lego κατασκευάζονται από πλαστικό ABS και είναι διαθέσιμα σε διάφορα μεγέθη, σχήματα και χρώματα. Με την πάροδο του χρόνου, τα Lego απέκτησαν διάφορες μορφές και σχήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναπαριστούν δημοφιλείς χαρακτήρες και σκηνές από διάσημες ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα. 

Τι θέματα έχουν οι κατασκευές Lego;

 

Η Lego έχει δημιουργήσει πολλές θεματικές με στόχο να ενισχύσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών. Ένα από τα πιο γνωστά θέματα κατασκευών είναι τα Lego City που περιλαμβάνουν αναπαραστάσεις σχετικά με τη ζωή στην πόλη, όπως αστυνομία, πυροσβεστική, διακοπές, αεροδρόμια και άλλα. Επίσης δημοφιλής είναι η σειρά Lego Friends που σχετίζεται με τη ζωή των κοριτσιών και αναπαριστά ολόκληρα δωμάτια, σχολεία, πάρτι και άλλα. Ασφαλώς, από τα δημοφιλή Lego δε θα μπορούσαν να λείπουν τα Lego Marvel και DC Comics, όπου πρωταγωνιστούν οι υπερήρωες και οι κακοί από τα κόμικς.

Με δυο λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ιστορία των Lego είναι μια ιστορία δημιουργικότητας, φαντασίας και καινοτομίας για κάθε σειρά την οποία έχει κυκλοφορήσει η εταιρεία. Το παγκόσμιο φαινόμενο παιχνιδιών, επηρέασε τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται καθημερινά, σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλά σετ Lego απέκτησαν συλλεκτική αξία και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα έδιναν πολλά χρήματα για ν’ αποτελέσουν μέρος της συλλογής τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διάφορες σειρές που κυκλοφόρησε η Lego για τη δημοφιλή ταινία Star Wars, σε περιορισμένο αριθμό.

Τα τουβλάκια Lego ως εκπαιδευτικά εργαλεία

 

Μία ακόμη σημαντική πτυχή της Lego είναι η χρήση των παιχνιδιών της ως εκπαιδευτικά εργαλεία. Η εταιρεία έχει αναπτύξει το πρόγραμμα Lego Education, ώστε να προσφέρει εκπαιδευτικά πακέτα και εργαλεία για τη διδασκαλία μέσω του μοντέλου STEAM σε πολλά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στα πλαίσια ένταξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα ενθαρρύνουν τη φυσική περιέργεια και την επιθυμία δημιουργίας των παιδιών, η Lego συνεργάζεται με διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου ν’ αναπτύξει νέες τεχνολογίες που θα προωθούν την εκπαίδευση στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Lego -δεδομένης της ευρείας χρήσης πλαστικού που δεσμεύει για την παραγωγή των παιχνιδιών της- δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας θέσει στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2, ενώ παράλληλα, έχει δεσμευτεί να χρησιμοποιεί μόνο ανακυκλωμένα υλικά για την κατασκευή των τουβλακίων της έως το 2030. 


Στο efantasy.gr θα βρείτε μοναδικά προϊόντα από τη συλλογή της Lego για να κάνετε δώρο αυτό το Πάσχα σε μικρούς & μεγάλους!

Ανακάλυψε τα Πασχαλινά Δώρα Lego