Μέχρι στιγμής, η σειρά House of the Dragon φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός αυτού που το κοινό περιμένει από το υλικό του Game of Thrones. Σε αντίθεση με την αρχική σειρά, το αρχικό υλικό του House of the Dragon, του μυθιστορήματος Fire and Blood του George R. R. Martin, δεν είναι αφήγηση. Είναι ένα βιβλίο ιστορίας, με πολλές από τις λεπτομέρειες της ιστορίας να παραμείνουν για ένα συμπυκνωμένο χρονοδιάγραμμα. Η ιδέα του μυθιστορήματος είναι ότι είναι μια συγχώνευση διαφορετικών απόψεων για γεγονότα στην ιστορία των Targaryen. Ως εκ τούτου, οι δημιουργοί της σειράς έχουν πολλά περιθώρια στο πώς αποφασίζουν να πουν αυτήν την ιστορία. Και έτσι υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες αλλαγές που έκαναν στο αρχικό υλικό από το πρώτο επεισόδιο.

Χρώμα ματιών Valyrian 

Ένα από τα αρχικά καθοριστικά χαρακτηριστικά για τους Targaryens χάθηκε αμέσως όταν έκανε το ντεμπούτο του το Game of Thrones. Η Daenerys και η οικογένειά της περιγράφονται από τον Martin με βιολετί μάτια. Στην πραγματικότητα, οποιοσδήποτε χαρακτήρας με το αίμα της παλιάς Valyria λέγεται ότι έχει αυτό το φυσικό χαρακτηριστικό. Αλλά κανένας χαρακτήρας από την οικογένεια Targaryen ή Velaryon δεν έχει απεικονιστεί με τα μωβ μάτια. Αυτό είναι πολύ πιθανό επειδή οι λιλά φακοί για τους ηθοποιούς κατέληξαν να είναι πολύ εξωπραγματικοί και οι δημιουργοί της σειράς προσδιόρισαν ότι τα πλατινέ μαλλιά των οικογενειών ήταν αρκετά συμβολικά.

Ηλικίες χαρακτήρων 

Οι δημιουργίες του George R. R. Martin διαδραματίζονται σε έναν κόσμο φαντασίας που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ιστορία του πραγματικού κόσμου και επομένως πολλές από τις ηλικίες των χαρακτήρων σε αυτές τις ιστορίες αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό Μεσαίωνα. Και αυτή ήταν μια εποχή που οι βασιλιάδες παντρεύονταν και αναμενόταν να κάνουν παιδιά σε πολύ μικρές ηλικίες. Οι ηλικίες των χαρακτήρων στις ιστορίες του Martin είναι παρόμοιων νεαρών ηλικιών, αλλά καθεμία έχει γενικά γεράσει τους χαρακτήρες της για προφανείς λόγους. Η Rhaenyra, ο Viserys και η Aemma είναι όλοι μεγαλύτεροι από ό,τι στο βιβλίο.

Daemon Vs. Criston Cole

Σε μια από τις πιο συναρπαστικές σκηνές της πρεμιέρας, ιππότες από όλο το Westeros μάχονται σώμα με σώμα και αγωνίζονται για τον εορτασμό της επερχόμενης γέννησης του γιου του Viserys I. Είναι ένα γεμάτο δράση και αιματηρό τουρνουά με μερικές απίστευτες σκηνοθετικές επιλογές. O Daemon και ο Criston Cole πηδούν για να δουν τον τελικό νικητή. Ο Daemon πέφτει από το άλογό του, αλλά ο πρίγκιπας προκαλεί θυμωμένος τον Dornishman να πολεμήσει. Στο Fire and Blood, ο Daemon και ο Cole μάχονται σώμα με σώμα από την αρχή και ο αγώνας είναι πιο ομοιόμορφος. Η σειρά φαίνεται να δείχνει τη βίαιη και απερίσκεπτη φύση του Daemon νωρίτερα από ό, τι φαίνεται στο βιβλίο.

Το στιλέτο Catspaw 

Το ατσάλινο στιλέτο Valyrian που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πρώτη σεζόν του Game of Thrones ήταν προφανώς περίπου 170 χρόνια πριν ο δολοφόνος επιχειρήσει να σκοτώσει τον Bran Stark. Στην τελευταία σκηνή του πρώτου επεισοδίου, ο Viserys I δείχνει ξεκάθαρα το ίδιο στιλέτο στη Rhaenyra στις τελευταίες στιγμές. Μπορεί επίσης να φανεί στο πρόσωπό του σε όλο το επεισόδιο. Αυτό το στιλέτο είναι ένα βασικό στοιχείο κατά τη διάρκεια της ιστορίας του Game of Thrones. Πέρα από τη χρήση του ως όπλο κατά του Bran, είναι επίσης το ίδιο το μαχαίρι που χρησιμοποιήθηκε για να καταστρέψει τον Night King στην όγδοη σεζόν. Δεν υπήρξε ποτέ ξεκάθαρη εξήγηση για το αν το μαχαίρι προήλθε είτε από την πρώτη σειρά είτε από κάποιο από τα βιβλία. 

Η προφητεία του Aegon 

Στην ίσως πιο εκπληκτική στιγμή αποκάλυψης για τους fans του Games of Thrones και της σειράς βιβλίων, ο Viserys I αποκαλύπτει ένα οικογενειακό μυστικό στη Rhaenyra. Το μυστικό είναι ότι ο λόγος που οι Targaryens κατέκτησαν το Westeros ήταν επειδή ο αρχικός τους πατριάρχης, ο Aegon I, είχε ένα όραμα για τη μεγάλη νύχτα και τους White Walkers. Υπάρχουν πολλές, ασαφείς αναφορές στα πολλά όνειρα και οράματα των Targaryens σε όλο το Fire and Blood, αλλά τίποτα δεν αναφέρεται στο ότι ένα μέλος της οικογένειας προέβλεψε την κύρια σύγκρουση που θα γινόταν στο Game of Thrones. Αυτή ήταν μια μεγάλη έκπληξη για όλους τους θεατές και το κοινό ανυπομονεί για το πόσο σημαντική θα είναι αυτή η πληροφορία καθώς συνεχίζεται η σειρά.