Η Black Friday, η μαύρη Παρασκευή, ξεκίνησε ως μια εμπορική πρακτική στις Ηνωμένες Πολιτείες και γρήγορα εξελίχθηκε σε έναν παγκόσμιο εμπορικό θεσμό. Η ιστορία της ξεκινά από τη δεκαετία του '60 στη Φιλαδέλφεια, όπου χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον χαοτικό συνωστισμό των καταναλωτών και των οχημάτων την ημέρα μετά το Thanksgiving. Σήμερα, η Black Friday σημαίνει μαζικές εκπτώσεις και προσφορές σε λιανεμπόριο και ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς οι καταστηματάρχες εκμεταλλεύονται την έναρξη της περιόδου των Χριστουγεννιάτικων αγορών.

Ακολουθώντας τα βήματα της Black Friday, η Cyber Monday είναι η διαδικτυακή απάντηση στην παραδοσιακή ουρά εκτός των καταστημάτων. Επινοήθηκε το 2005 για να προωθήσει τις online αγορές και έχει γίνει μια από τις πιο κερδοφόρες μέρες για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Cyber Monday πέφτει τη Δευτέρα μετά το Thanksgiving και προσφέρει αποκλειστικές online εκπτώσεις σε μια ποικιλία προϊόντων, από τεχνολογικά είδη μέχρι ρουχισμό και αξεσουάρ.

Η συνέχεια της Black Friday με τη Cyber Monday δημιουργεί ένα τετραήμερο αγοραστικού πανηγυριού, με τους καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να επωφεληθούν από προσφορές τόσο στο φυσικό όσο και στο διαδικτυακό πεδίο. Αυτή η διαδοχή εκπτωτικών ημερών έχει μεταμορφώσει την καταναλωτική ψυχολογία, καθώς οι πελάτες αναπτύσσουν τακτικές και στρατηγικές για να εκμεταλλευτούν τις καλύτερες δυνατές διαφημίσεις και να αποκτήσουν τα είδη που επιθυμούν σε μειωμένες τιμές.

Οι δύο αυτές ημέρες έχουν επηρεάσει όχι μόνο τις αγοραστικές συνήθειες αλλά και την προσδοκία για τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την αξία και την ποιότητα των προϊόντων. Στην εποχή του διαδικτύου, η Black Friday και η Cyber Monday διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ψυχολογία της αγοράς και στην ετήσια οικονομική απόδοση των εταιρειών. Με την πάροδο των χρόνων, το μεγάλο ερώτημα παραμένει: πώς θα συνεχίσει να εξελίσσεται αυτή η παράδοση και ποιες νέες τάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον της καταναλωτικής συμπεριφοράς;

Αν όλα αυτά σου κέντρισαν το ενδιαφέρον τότε σίγουρα η αντίστροφη μέτρηση για την Black Friday του 2023 στο eFantasy.gr θα σε εκπλήξει! Δες εδώ προσφορές που τρομάζουν!