Attack On Titan: 10 Διαφορές Ανάμεσα στο Anime και το Manga

Με όλες αυτές τις αποκαλύψεις ‘‘βόμβες’’ που ζήσαμε στο δεύτερο μέρος της τρίτης σεζόν του Attack on Titan, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το anime μας δίνει επιτέλους τις απαντήσεις που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό. Και μιας και το αναφέραμε, όσα θα διαβάσεις παρακάτω περιέχουν πολλά, πολλά (!) spoilers τόσο για το anime όσο και για το manga! Όποτε αν δεν έχεις δει ακόμα την τελευταία season, απλά κλείσε το παράθυρο και ξεκίνα τη δουλειά ΤΩΡΑ. Μην πεις ότι δεν σε προειδοποιήσαμε!

Ένα από τα μεγαλύτερα θετικά του anime που όλοι οι φανατικοί αναγνωρίζουν είναι πως η σειρά ακολουθεί το manga με αφοσίωση και ακρίβεια. Διάφοροι fans μάλιστα έχουν ποστάρει κατά καιρούς εικόνες από το manga δίπλα σε gifs από το anime για να αποδείξουν πόσο τέλεια αντικατοπτρίζει η σειρά της ασπρόμαυρες σελίδες των βιβλίων. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες διαφορές που μόνο τα έμπειρα μάτια κάποιων μπόρεσαν να παρατηρήσουν… Παρακάτω θα βρεις αυτές που έφτασαν στα αυτιά μας στο eFantasy.gr.

1. H Sasha Παίζει πιο Σημαντικό Ρόλο στο Anime

Η Sasha γρήγορα βρήκε το δρόμο της για την καρδιά μας με την περίφημη σκηνή με την πατάτα στην πρώτη σεζόν, κερδίζοντας το παρατσούκλι ‘‘potato girl’’ μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια όσων συμβαίνουν στη δεύτερη σεζόν της σειράς, η Sasha απουσιάζει στο manga.

Χάρη στη γλυκιά και λαίμαργη προσωπικότητά της που γίνεται εμφανής από τα πρώτα κιόλας επεισόδια στα οποία εμφανίζεται, η Sasha κατάφερε να αποκτήσει πολλούς φίλους και για αυτό οι παραγωγοί της σειράς αποφάσισαν να την κρατήσουν τριγύρω. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μία συνέντευξη που έδωσε ο επιμελητής του Isayama (για όσους δεν γνωρίζουν, ο δημιουργός του manga Attack on Titan), ο artist σκεφτόταν πολύ σοβαρά να σκοτώσει τον χαρακτήρα στον ένατο τόμο του manga. Για αυτόν τον λόγο η Sasha έλειπε από ολόκληρο το arc του Clash of the Titans. Παρά την πορεία της στα βιβλία όμως, το anime κατάφερε να την κρατήσει ως μέρος της ιστορίας όλα αυτά τα χρόνια.

2. Το Περίφημο Γέλιο της Annie δεν Υπήρχε στο Manga

Μία από τις στιγμές της σειράς που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη μας είναι το creepy και σοκαριστικό γέλιο της Annie όταν η ομάδα ανακαλύπτει πως αυτή ήταν πάντα ο Θηλυκός Τιτάνας που αναζητούσαν. Υπάρχουν fans που ακόμη και σήμερα διαφωνούν για τον λόγο που γέλασε σατανικά. Μήπως απλά ανακουφίστηκε που το μεγάλο μυστικό της αποκαλύφθηκε; Ή μήπως είχε χάσει τα λογικά της από όλη αυτήν την ιστορία;; Όποιος κι αν ήταν ο λόγος, αυτό το γέλιο την έκανε να μοιάζει ακόμα περισσότερο τρομακτική και απρόβλεπτη.

Παρ’ όλα αυτά, στο manga ποτέ δεν συμπεριλήφθηκε το επικό γέλιο. Ο Isayama είχε αρχικά σχεδιάσει μία ανάλογη στιγμή στο βιβλίο, αλλά τελικά αποφάσισε να την αφήσει εκτός. Στο τέλος, μετάνιωσε την απόφαση που είχε αρχικά πάρει, για αυτό αποφάσισε να επανορθώσει στο anime.

3. Στο Anime οι Χαρακτήρες Εκπαιδεύονται Νωρίτερα

Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στο show και το manga είναι πως το manga ακολουθεί ένα λιγότερο γραμμικό μονοπάτι για να διηγηθεί την ιστορία των πρωταγωνιστών. Για να καταλάβεις καλύτερα, στο manga η ιστορία ξεκινά από την Mikasa, τον Eren, και τον Armin όταν είναι παιδιά και προσπαθούν να ξεφύγουν από την επίθεση του τιτάνα που σκότωσε τη μητέρα του Eren, και ξαφνικά κάνει ένα μεγάλο άλμα στο σημείο όπου οι τρεις φίλοι αποφοιτούν από τη στρατιωτική σχολή τους. Καθώς περνούν τα κεφάλαια και οι τόμοι, μαθαίνουμε περισσότερα για την ιστορία τους μέσα από flashbacks. Στο anime από την άλλη πλευρά, η εκπαίδευση παρουσιάζεται με γραμμικό τρόπο. Αυτός ο δρόμος επιλέχθηκε προφανώς για να μην μπερδευτεί το κοινό. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, επιτεύχθηκε και κάτι ακόμα: Προλάβαμε όλοι να γνωρίσουμε τους βασικούς χαρακτήρες και να δεθούμε συναισθηματικά μαζί τους πριν να βρεθούν για πρώτη φορά σε μία τραγική μάχη ενάντια σε έναν τιτάνα.

4. Ο Eren δεν Έχει Καμία Ελπίδα Ενάντια στην Annie στο Manga

Στο anime, κατά τη διάρκεια της τελικής επικής μάχης ανάμεσα στην Annie και τον Eren που έχουν μεταμορφωθεί σε τιτάνες, ο Eren αποκτάει σιγά σιγά το πάνω χέρι μέχρι που αυτή καλύπτεται από ένα κουκούλι κρυστάλλου. Στο manga, ωστόσο, η μάχη δεν εξελίσσεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως, η Annie είναι αυτή που κυριαρχεί στη μάχη και ο Eren δεν παίρνει ούτε μια μικρή γεύση νίκης. Όλα αυτά μέχρι που αναλμβάνει δράση η Mikasa και όλο το τάγμα των Survey Corp προσπαθεί να την ακινητοποιήσει, με αποτέλεσμα να γίνει η Annie κρύσταλλος. Έτσι, παρότι αυτή η μάχη ήταν διαφορετική, η πρώτη ανάμεσα στους δυο τους παρέμεινε σχεδόν ίδια στο manga και στο anime. Ο λόγος που άλλαξε η τελική μάχη ίσως ήταν για να δούμε πώς εξελίσσεται ο Eren σαν πολεμιστής.

5. Οι Προσωπικότητες των Πρωταγωνιστών Είναι Λιγάκι Διαφορετικές

Παρότι υπάρχουν διαφορές στις προσωπικότητες της Mikasa, του Eren, και του Armin ανάμεσα στο anime και το manga, αυτές είναι σχετικά ασήμαντες. Στο manga, η Mikasa αλληλεπιδρά με περισσότερους χαρακτήρες και ο Armin είναι λιγότερο υποτακτικός. Ο Eren οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από το όνειρο που μοιράζεται με τον Armin να βιώσουν την ελευθερία παρά από μία ωμή επιθυμία να σκοτώσει όλους τους τιτάνες.

Για αυτούς τους λόγους, μία σύχνη κριτική που γίνεται στη σειρά από φανς του manga Shingeki no Kyojin είναι ότι ο Eren, η Mikasa, και ο Armin είναι υπερβολικά απλοποιημένοι στο anime. Οι φανατικοί έχουν παρατηρήσει ότι στο anime ο Eren μοιάζει συνεχώς υπερβολικά θυμωμένος, ο Armin υπερβολικά άτολμος, και η Mikasa υπερβολικά κολλημένη με τον Eren. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, και οι τρεις χαρακτήρες έχουν εξελιχθεί πολύ με κάθε σεζόν που περνάει.

6. Ο Berserk Eren δεν Υπάρχει στο Manga

Αυτή η διαφορά συνδέεται με το πώς κατάφερε να αποκτήσει ο Eren το πάνω χέρι στη μάχη με τη Female Titan στο anime, αλλά όχι στο manga. Το κλειδί για να αποκτήσει περισσότερη δύναμη από την Annie ήταν να περάσει σε μία φάση "Berserk Mode." Με αυτή τη μορφή, πήρε κυριολεκτικά φωτιά και εξερράγη μέσα του ένα ηφαίστειο ενέργειας και δύναμης.

Στο manga, αυτό δε συνέβη ποτέ. Γενικότερα πάντως, στους fans του manga δεν άρεσε και πολύ αυτή η αλλαγή, αφού άλλαξε αρκετά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι δυνάμεις του Eren. Επιπλέον, ένα μοτίβο που ακολουθείται στο manga είναι πως η οργή του Eren λειτουργεί συνήθως εναντίον του, μιας και το story αφορά κυρίως τη στρατηγική στη μάχη. Συνεπώς, φάνηκε κάπως περίεργη επιλογή όταν το anime του ‘‘επέτρεψε’’ να γίνει δυνατότερος μόνο και μόνο επειδή έφτασε στο κατάλληλο επίπεδο θυμού.

7. Το Anime Κόβει Κάποιες Σκηνές του Armin

Λιγότερο σημαντικές σκηνές και ατάκες που έχουν να κάνουν με τον Armin έχουν την τάση να κόβονται στο anime. Και υπάρχουν και κάποιες όπου τη θέση του Armin παίρνει κάποιος άλλος χαρακτήρας. Για παράδειγμα, στο φινάλε της πρώτης σεζόν, η Mikasa τραβάει τον Eren έξω από το σώμα του τιτάνα. Στο manga, αυτό το έκανε ο Armin.

Όπως με πολλές από τις αλλαγές, στους φανς του manga δεν άρεσε πολύ ούτε και αυτή. Οι περισσότερες αλλαγές του anime αφορούν τη σχέση ανάμεσα στη Mikasa και τον Eren, κι αυτό μερικές φορές έχει ένα αντίκτυπο στη σχέση του Armin και του Eren.

8. Λιγότεροι Φανατικοί με τη Θρησκεία στο Manga

Στα πρώτα δύο επεισόδια του anime, βλέπουμε φευγαλέα ιερείς να μιλούν δυνατά στον λαό για την ιερή φύση των τειχών και για το γεγονός ότι κανείς δεν επιτρέπεται να τα βεβηλώνει. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι όλοι αυτοί είναι φανατικοί, αφού φτάνουν μέχρι και να αγνοούν τους ανθρώπους που χρειάζονται τη βοήθειά τους και τους τιτάνες τριγύρω προκειμένου να μπορούν να κάνουν το κήρυγμά τους.

Αυτά τα ψήγματα θρησκείας δεν φαίνονται στην αρχή του manga. Οι παραγωγοί του anime ίσως πρόσθεσαν αυτές τις σκηνές επειδή γνώριζαν από επόμενα κεφάλαια ότι υπάρχουν θρησκευτικά πιστεύω που βασίζονται στα τείχη της πόλης. Ή ίσως να τα πρόσθεσαν τόσο νωρίς για να κάνει μεγαλύτερη εντύπωση η καταστροφή τους.

9. Ο Θάνατος της Carla Είναι πιο Ωμός στο Manga

Οι περισσότεροι ίσως έχουν την άποψη ότι το anime είναι πιο graphic και ωμό από το manga. Στην περίπτωση του θανάτου της Carla ωστόσο, ήταν το manga που ξέφυγε πιο πολύ. Στο anime, ο τιτάνας σκοτώνει την Carla πριν να τη φάει. Τα γιγαντιαία χέρια του κρύβουν τον τρόπο με τον οποίο πεθαίνει και δεν βλέπουμε καθαρά όλα όσα συμβαίνουν.

Στο manga, ωστόσο, βλέπουμε τον τιτάνα πεντακάθαρα να σφίγγει την Carla μέχρι που πεθαίνει, ενώ μετά την τρώει αφήνοντας τα πόδια της να εξέχουν από το στόμα του μαζί με άλλα αηδιαστικά πράγματα. Μπλιαχ.

10. Το Backstory της Ymir Αποκαλύπτεται Νωρίτερα στο Anime

Για όσους δεν είχαν διαβάσει το manga, το backstory της Ymir τους μπέρδεψε αρκετά. Σαν θεατές δεν γνωρίζαμε τίποτα ακόμη για την κοινωνία πέρα από τα τείχη. Δεν γνωρίζαμε ότι οι άνθρωποι εκεί μετατρέπονταν σε τιτάνες σαν τιμωρία για τις πράξεις τους. Παρότι δεν είχαμε ιδέα για την κοινωνία από την οποία προερχόταν η Ymir, το anime αποφάσισε να μας δείξει την ιστορία της.

Στο manga, το backstory της Ymir αποκαλύφθηκε πολύ αργότερα. Πολλοί fans πιστεύουν ότι στη σειρά έγινε νωρίτερα έτσι ώστε να βγάζει περισσότερο νόημα η αγάπη της Ymir για την Historia.

Πηγή: https://www.cbr.com/attack-on-titan-differences-anime-manga/ (04.07.2019)