Με πολλούς τρόπους, η δεκαετία του 1980 φαινόταν σαν μια πιο απλή εποχή. Δεν υπήρχαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ούτε smartphone. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν μια εποχή αργής προόδου. Τα gadget, οι κονσόλες παιχνιδιών, τα ρολόγια και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν από σχεδόν σαράντα χρόνια άνοιξαν το δρόμο για την προηγμένη τεχνολογία που απολαμβάνουμε σήμερα. Έχουμε πολλά για να ευχαριστήσουμε τους μηχανικούς της δεκαετίας του '80 και για να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματά τους,κι έχουμε επιλέξει τα καλύτερα ξεχασμένα gadget της δεκαετίας του '80 για να σας κάνουμε να νιώσετε νοσταλγία.

Walkman

Πριν την κυκλοφορία του iPod, το Sony Walkman ήταν το αυθεντικό και απαραίτητο φορητό κασετόφωνο. Σε αντίθεση με τις φορητές συσκευές αναπαραγωγής ραδιοφώνου, το Walkman που κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία επέτρεπε στους ανθρώπους να επιλέγουν τι θα ακούσουν τα ακουστικά και να δημιουργήσουν λίστες αναπαραγωγής σε κασέτα, παράλληλα με τις ραδιοφωνικές συχνότητες FM και AM. Όπως και με το Speak and Spell της Texas Instrument, το πρώτο μοντέλο βγήκε στα ράφι στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αλλά έγινε γνωστό στις δύο δεκαετίες που ακολούθησαν. Τόσο πολύ που η λέξη Walkman μπήκε ακόμη και στο αγγλικό λεξικό το 1986.

NES

Μια εμβληματική ιαπωνική εισαγωγή της δεκαετίας του 1980 ήταν το Nintendo Entertainment System ή NES. Μια ανακαινισμένη έκδοση του Family Computer της εταιρείας ή Famicom, το 8-bit NES σχεδιάστηκε αρχικά για να είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της Nintendo και της Atari έως ότου μια διαφωνία σχετικά με την αδειοδότηση σήμαινε ότι η Nintendo αποφάσισε να το κάνει μόνη της. Βοήθησε να βγει η βιομηχανία παιχνιδιών από την ύφεση του 1983, προσφέροντας πιο εύχρηστα χειριστήρια, τυποποιημένα γραφικά και μια ευρύτερη ποικιλία ειδών παιχνιδιών. Έφερε εξαιρετικά δημοφιλή παιχνίδια arcade, συμπεριλαμβανομένου του Donkey Kong, στις οικιακές τηλεοράσεις.

Speak and Spell

Ένας από τους πρώτους φορητούς υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών στον κόσμο ήταν, το εκπαιδευτικό Speak and Spell από την Texas Instruments που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια των Consumer Electronic Shows του 1978. Η οθόνη του ήταν από τις πρώτες του είδους του και χρησιμοποίησε εναλλάξιμα δοχεία για να αφήσει τα παιδιά να παίζουν διαφορετικά παιχνίδια, με στόχο τη βελτίωση της ορθογραφίας και του λεξιλογίου τους. Έγινε ένα από τα εμβληματικά παιχνίδια της δεκαετίας του 1980 μέχρι που κυκλοφόρησε το τελικό του μοντέλο το 1992 και η χρήση του πρώτου μικροελεγκτή και συνθέτη ομιλίας άνοιξε το δρόμο για πολλά από τα gadget που χρησιμοποιούμε σήμερα.

Apple Macintosh 128K

Πολύ πριν ο Steve Jobs κάνει το ντεμπούτο του με το iPhone το 2007, η εταιρεία του ειδικευόταν στους προσωπικούς υπολογιστές. Το πρώτο από τα οποία ήταν γνωστό ως Apple Macintosh. Αργότερα μετονομάστηκε σε Macintosh 128K για να διαφοροποιηθεί από τον διάδοχό του, το Macintosh 512K. Κυκλοφόρησε με μεγάλη θαυμασμό το 1984, ο σκηνοθέτης των Alien Ridley Scott δημιούργησε τη διαβόητη πλέον διαφήμιση για τον υπολογιστή, που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια του Superbowl εκείνης της χρονιάς. Ο Macintosh 128K πήρε το όνομά του από το γεγονός ότι λειτουργούσε με 128K μνήμης RAM. Είχε οθόνη CRT 9 ιντσών, μονάδα δισκέτας μονής όψης και διέθετε μια λαβή στο επάνω μέρος που σήμαινε ότι μπορούσε να μετακινηθεί από μέρος σε μέρος.

Motorola MicroTAC

Το MicroTAC της Motorola ήταν το πρώτο πραγματικά συμπαγές, αναλογικό κινητό τηλέφωνο σε αντίθεση με τα πρώτα ογκώδη κινητά. Το TAC, που κυκλοφόρησε το 1989 και πωλούνταν για ένα εκπληκτικό ποσό 3.000 $, αντιπροσωπεύει το Total Area Coverage δεδομένης της εξάρτησής του από αναλογικά σήματα. Πάνω από το πληκτρολόγιο των 12 κουμπιών υπήρχε μια οθόνη με κουκκίδες 8 χαρακτήρων. Υπήρχαν δύο κουμπιά έντασης στο πλάι και, μαζί με ένα ενσωματωμένο επιστόμιο, αυτό το σχέδιο θα αποτελούσε τη βάση για πολλά από τα ακουστικά που ακολούθησαν.